Lens skipping film frame

Discussion in 'Film and Processing' started by chris_bavaria, Sep 30, 2021.

  1. I have a student who every time she switches to one certain lens on her camera the film frame comes out totally blank. When switching back to the first lens everything comes out fine. I can see through the lens by itself and the view finder when attached to the camera. The light meter is working fine with it and the shutter release goes off fine and the film is advancing normal.

    But somehow the light is not hitting the film. Any ideas?
     
  2. We want information

    What camera? What lenses?

    Describe the steps she takes as she mounts and unmounts the lenses
     
    rodeo_joe|1 likes this.
  3. G-series lens on a classic Nikon body?

    (would shoot at minimum aperture, which could well give an apparently blank frame)
     
    ed_farmer likes this.
  4. Yep . . . It's likely that the frames are not "blank" but grossly under exposed . . . Well . . . You said "blank". I guess that could mean they are claar or black. Black would indicate gross over exposure. In the end, the lens and body are not working together properly. The aperture interface on the lens could be damaged or the lens could be improperly mounted.

    Knowing the model of both would help greatly.
     
  5. Easiest, if unloaded, is to open the back and look through while tripping the shutter.

    That will show that the shutter actually opens, and you can usually see the size of the aperture.
     
    steve_gallimore|1 likes this.
  6. Not familiar with Nikon system(s) but perhaps it is an older lens that protrudes too deeply into the mirror box and is blocking the mirror from flipping up?

    If the camera has a mirror lockup, you can try that. Or, as Glen H. says, fire the camera with the back open without film.
     
    Last edited: Oct 1, 2021
    stuart_pratt likes this.
  7. Who says it's a Nikon? Could be a 'blad with a dodgy leaf shutter. In fact the latter is far more likely.

    Although a G series lens on an old film body would almost certainly underexpose. But then the meter most likely wouldn't indicate a sensible exposure.
     
    Last edited: Oct 2, 2021
  8. LOL I saw this but didn't check to see if it was written by OP. But my guess is still the same. Perhaps lens is protruding too deeply into the mirror box. Assuming it's an SLR....
     
  9. Or a Bronica with a dodgy leaf shutter :)
     
  10. If the OP doesn't reply, we'll never know!
     
  11. The OP is a long-time member, but he seems to have a history of posting enigmatic queries about unidentified equipment and then never checking back.
     
    rodeo_joe|1 likes this.
  12. Having read those previous threads, I'm past caring now. :rolleyes:
     
  13. Maybe he spends so much time out taking pictures (with cameras that don't work) that he doesn't have time to write about them.
     
  14. He has students ...
     

Share This Page