Jump to content

Bee


sacirovicd

From the category:

Macro

· 52,304 images
  • 52,304 images
  • 168,993 image comments


Recommended Comments

Damire,

Pokusaj da kada zavrsis sliku u photoshopu, da je konvertujes u sRGB i onda upload na photo,net. Mislim da se kroz upload automatski neke stvari izmijene, pogotovo ako upload file sa Adobe RGB 1998 color space. Na nekim slikama se to mnogo vise odrazi nego na drugim. Na ovoj se to ocigledno odrazi drasticno. Na ovom attachmentu ja nista nisam mijenjao, znaci ista slika kao i original, samo konvertovana u sRGB. Mislim da je to jedini problem.

Samir

4175533.jpg
Link to comment

Good photo Damir. Nisam jos radio macro i ne znam kako je to izvodivo i koliko s takvim objektivom koji imas, ali volio bih da je pčelica svuda dobro izostrena. Ovako joj je malo zadnjica mutna, a latice na dnu slike ostre. Ali kazem ne znam da li bih ja i blizu ovako dobro uradio kao sto si ti.

Ne znam za boje o onome kako Samir prica. Meni je i ovako super mada je i onako isto. U svakom slucaju mislim da s ovom fotkom nikako nisi mogao fulati. Iskreno receno meni boje ovdje izgledaju smirenije.

Link to comment

Jeste Dejane, tacno je da Damirov original bolje izgleda . Ja sam samo htio da pokazem razliku izmedju toga kada ti konvertujes sliku u sRGB a onda je posaljes i onoga kada ne konvertujes i samo posaljes u bilo kojem color space-u i pustis PN da je konvertuje. Jos jednom, ono sto sam ja poslao je nepromijenjena (nisam dodirnuo ABSOLUTNO NISTA) slika, samo u drugom color space-u. To je sve iz sopstvenog iskustva. Moje slike izgledaju 'flat' zato sto sam pravio tu gresku. Znaci, kad ti pretvoris sliku u web color space -sRGB, jedino tada znas kako ce izgledati ovdje. Ako ne, ponekad je promjena kroz njihovu konverziju veoma drasticna. Obicno slab intenzitet boje i slab kontrast.

Bilo kako bilo, srecni vam praznici.

Link to comment
Nema razloga za nesuglasice. Ja sam totalni amater i svaka sugestija mi dobro dodje. Sve probam i pokusam, prihvatim sto mi godi i odbacim ono sto ne godi. U svakom slucaju ovdje sam da naucim i zhavalan sam vam svima na tome.
Link to comment
Nema nikakvih nesuglasica, mislim da ja nisam bas najbolje objasnio ono sto sam htio prvi put. Nadam se da sam u drugom pokusaju uspio. Zar glavna poenta nije da pokusamo dijeliti iskustva. I Dejane, bez macro objektiva je veoma tesko uraditi macro koji izgleda 'macro' super. Damirov objektiv ima faktor uvecanja 1:3.5, a za pravi macro 1:2 je minimum. Neki kazu da 'pravi macro' pocinje cak sa 1:1. Medjutim, Damir je ovdje 'prekrsio neka pravila' : ), i bez 'specijalnog' alata napravio veoma lijepu fotografiju. Samo me cudi 'nikon mount'. Damire, da li koristis neki adapter i da li imas potpunu kontrolu sa Canon camerom i Nikon objektivom?
Link to comment
Samire, sto se tice objektiva bila je moja greska u izboru... Ima ih i previse za nekog poput mene. Nadam se da sam sada potrefio : )
Link to comment
Odmah da se ispricam ?to se nisam bio dobro izrazio, pa nisam bio ni shvacen dobro. Kad sam rekao da ne znam mislio sam da stvarno ne znam, nemam blage veze o tome, nikad nisam radio tako nesto. Zao mi je sto je tako ispalo. I ja sam potpuni amater, pa mi je drago kad mogu cuti neke nove stvari. Jednom cu se malo pozabaviti i isprobati to sa Adobe RGB. Zelim vam svima sve najbolje u ovoj godini sto je tek pocela :-)
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...