Jump to content

Rocky Beach 2


ionaorbinski

F22, 1.3", iso 100. Minor PS work done such as sharpening and hue & saturation. Also cropped slightly, cause the horizon was a bit off balance.


From the category:

Landscape

· 290,477 images
  • 290,477 images
  • 1,000,012 image comments


Recommended Comments

I decided to also try this style. I see a lot of good pictures out

there, that all have the same MO. Wide angle, high horizon, seascape,

interesting foreground element. You all know what I mean.

I found it quite hard to get the right exposure. Minor PS work done

with this image. (see technical details)

Anyway, what do you think? Ratings and comments very welcome, as I'd

like to learn how I can improve this certain style.

Link to comment
Nice picture! I would like to see a little more shadow detail in the shadows of the rocks at front but I realize how hard it is to get everything you want in a photo. I'd be proud of it if iwas mine. Cheers.
Link to comment

Wat een schitterende foto weer, Iona. Ik sta echt versteld van jouw werk. Heb dezelfde camera en gebruik meestal ook de kitlens net als jij hier en dan snap ik echt niet hoe jij tot zulke fantastische resultaten komt. Natuurlijk, het is de fotograaf die de foto's maakt en niet de camera. Maar toch. Ik zou ook zo graag van dit soort foto's willen maken maar wat ik ook experimenteer, het lukt me niet met mijn 18-55mm lens. Ik heb een vraag; zijn het o.a. de door jou gebruikte filters waarmee je deze bijzondere effecten kunt bereiken? Ik werk nooit met speciale filters. Heb alleen een UV-filter.

Ik hoop dat je me wat wijzer wilt maken. In elk geval gefeliciteerd met dit juweeltje! Groetjes, Ada.

 

 

 

 

Link to comment

Bedankt voor je compliment. Ik moet eerlijk zeggen dat het mij ook een tijdje heeft gekost om dit onder de knie te krijgen hoor. Deze stijl van fotograferen (met hoge horizon, zonsondergang en voorgrondelement) is niet de makkelijkste. Maar ik heb al een heleboel van zulk soort foto's gezien en ik moest en zou gewoon ook zo'n foto maken. Na veel oefenen, is het me dan gelukt.

 

Het moet echt lukken met een 18-55 mm lens. Op 18 mm dan. (helemaal tot op z'n uiterste uitzoomen)

Ik heb een polarisatiefilter en een warmtefilter gebruikt, maar die zou je ook weg kunnen laten (en de kleuren later in Photoshop wat intenser maken).

 

De Grad.ND filter heb je wel nodig, want die maakt de lucht donkerder, zodat je voorgrond lichter kan. Ik heb een ND.2 stops filter, maar ik zou eigenlijk nog wel een 4 stops willen.

Je zou het ook zonder filter kunnen doen, maar dan zul je twee of drie foto's moeten maken met elk verschillende sluitertijden en die m.b.v. Photoshop aan elkaar plakken. Volgens mij moet dat je wel lukken, toch?

 

Oke, werkwijze:

Een driepoot heb je absoluut nodig. Bij deze foto stond mijn camera op de driepoot, ongeveer 40 cm van de grond. (rots was behoorlijk dichtbij. Ik zat er bijna bovenop!)

De camera heb ik schuin naar beneden gericht, zodat de horizon hoog ligt. De focus ligt op het voorgrondelement, in dit geval de rots, niet op de achtergrond!

Gebruik een diafragma van F16, F18 of zelfs hoger, hierdoor blijft zoveel mogelijk van de achtergrond scherp. De sluitertijd wordt hierdoor vanzelf langer. Bij F8 of lager, wordt de achtergrond wazig, en dat wil je niet. Hoe hoger, hoe beter!

 

Als je de foto's later aan elkaar wilt plakken, zul je de voorgrond moeten fotograferen met een sluitertijd van enkele seconden, afhankelijk van hoe laag de zon staat. Hierdoor wordt hij goed belicht. (Bij deze foto was het anderhalve seconde, maar na zonsondergang is het soms wel 10 seconden)

Dan kun je de achtergrond fotograferen met een korte sluitertijd, zodat de kleuren in de lucht goed belicht zijn. De camera absoluut niet bewegen, niet zoomen of anderzijds de fcus aanpassen, anders krijg je problemen met verschuiven van het beeld en het op elkaar plakken van de foto. Gewoon blijven schieten, maar de foto onderbelichten. Hier zul je een beetje mee moeten spelen, om te kijken wat in belichtings-verhouding mooi is. Maak desnoods 3 of 4 foto's en plak ze allemaal aan elkaar.

 

Dat is het eigenlijk alles wat je moet weten. Voorgrond lange sluitertijd, achtergrond korte sluitertijd, diafragma van F18 of hoger.

 

Succes! Laat je me weten of het gelukt is?

Link to comment

Nou met zo'n uitgebreide en super duidelijke uitleg moet het zeker gaan lukken. Ik ben je er heel erg dankbaar voor en ook voor het feit dat je je methode zomaar even prijsgeeft. Dat doet zeker niet iedereen. Waardeer ik heel erg!

Het zal wel even experimenteren worden dus afwachten maar tot de kou wat uit de lucht is, want op dit moment foto's maken is geen lolletje. Als het niet al te duur is dan denk ik dat ik toch maar zo'n ND filter ga kopen. Want het lijkt me toch wel een stuk handiger dan het aan elkaar plakken van de foto's. Ik ben helemaal niet zo'n held in PS. Zit nog in het stadium van het ontdekken van de mogelijkheden. Mijn uiteindelijke creaties zijn over het algemeen het resultaat van dagen (nachten)lang gepruts.

 

Ik hou je zeker op de hoogte Iona. En kijk maar niet raar op als ik je hulp toch nog een keertje kom inroepen.

 

Nogmaals heel erg bedankt voor de moeite die je genomen hebt en een fijn weekend!

 

Groetjes, Ada:~)

 

 

 

 

 

 

Link to comment

Veel succes met foto's maken. Het is inderdaad erg koud. Ik stond gisteren op het strand, en mijn handen waren bijna bevroren!

 

Anyway, een ND filter kost een paar tientjes, tesamen met het Cokin systeem, dat je op je lens kan schroeven. Ik was 40 euro kwijt aan twee filters, incl systeem. In het systeem kun je twee filters kwijt. Niet zo heel erg duur, maar goed, de filters zijn ook maar van plastic.

 

Wel oppassen dat je de juiste koopt. Hier is een link waar alle Cokin filters staan:

 

http://www.geocities.com/cokinfiltersystem/colorchart.htm

 

Je moet dan de 'graduated' (verloop) filters hebben, 120 t/m 121S. 2-stops, 4-stops of zelfs 8-stops.

Succes!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...