Setting "B" or manual "60th"

Discussion in 'Olympus' started by stephen_fretz, Feb 23, 2018.

  1. I've got an Oly OM-2s and I can't get the exposure ring to turn to the two red speeds - B or 1/60th. Is there some sort of interlock I'm missing?

    Thanks.
     
  2. From memory (I haven't got an OM2 now) isn't there a little button to the bottom right of the lens mount as you look at it? I think you have to press it in to engage those speeds.
     
  3. John is right. It's a really small button. It will say "lock" right above it. Easy to miss. If you can't find it, let me know and I'll send a pic. I'm sure there's a good reason that Oly wanted those speeds locked but they haven't been on any other camera I've owned.
     
  4. They are mechanical backup speeds in case you’re out shooting and your batteries poop out. No battery power required to use them.

    In the normal course of usage, there’s no need to go there, so they have them locked. Many camera models had a shutter speed or two in mechanical reserve back then. Better than nothing when you have no battery power.
     
    Last edited: Feb 26, 2018
  5. I guess I knew that they were the "mechanical" speeds and since I take a lot of night shots, I use bulb frequently. In particular with the OM-2S, many people recommend moving the shutter speed to Bulb when your done with the camera for the day since it shuts the meter off. Those cameras have a reputation for eating batteries, - though it hasn't been a problem with mine. Anyway, the lock makes doing that a pain.
     
  6. I have read that about the OM-2S and battery depletion....
     
  7. It is also worth mentioning that contrary to what one might read on the Internet, setting ring to B or 60 does NOT turn off the measuring circuit. Therefore, batteries are still drained. I had OM-2s (which is now dead) and still have OM-4 (regular, not T). Both of them had this issue.
     

Share This Page