Manual mode not working on 550EX flash - any repair gurus here?

Discussion in 'Canon EOS' started by peter_langfelder, Nov 16, 2009.

  1. Hello, a question for people with detailed knowledge of the 550EX's internals. I just realized the manual mode (M) on my old 550EX does not work - no matter what flash power I set, the flash always fires on full power (on a 5D, G6, and an old fully manual Yashica SLR). The flash works perfectly well in ETTL (except perhaps at very short distances where it tends to overexpose, but maybe that's a design limitation). Any ideas what is wrong and which part (or circuit board) needs to be checked and/or changed? I have already fixed two minor problems with the flash and am fairly confident with taking it apart, changing parts, and putting it back together. I'd rather do it myself than go through the hassle of getting it to the Canon service center and having to pay a fat flat fee for the repair. Thanks in advance for all suggestions.
     
  2. Hi,
    You will likely not receive any feedback on this as no repair technician would volunteer any information to somebody regarding disassembly and reassembly of an external flash. You could potentially endanger yourself (seriously) so i would highly recommend sending it to a repair center. It's bad enough with cameras and people trying to do it themselves, but with an external flash? ouch, that is a mighty big bite (when it does bite). Brace yourself for the numerous posts of folks advising you not to do this (really its because we care :))
    Mark
     

Share This Page